Az űrhajósok vécézési szokásai az ISS-en: Egy véletlen felfedezés a világhálón

Egy biztonsági kutató véletlenül felfedezte, hogy az űrhajósok vécézési szokásait nyomon lehet követni az interneten keresztül. A kutató, aki a Gi7w0rm nevet viseli, egy olyan szolgáltatással dolgozik, amely az internetet vizsgálja sebezhető eszközök után. Ő találta meg azt az adatfolyamot, amelyből kiderül, hogy mennyire tele van a Nemzetközi Űrállomás vizelettartálya, és mikor használják azt az űrhajósok. Az adatok mellett számos más információ is elérhető az ISS hálózatához csatlakoztatott laptopok számától kezdve a fedélzeti levegő CO2-szintjéig.

A Gi7w0rm elmondta, hogy bár nem lepődött meg a felfedezésen, mégis szórakoztatta. Azonban aggódott a biztonsági szivárgás miatt, ezért kapcsolatba lépett a Cybersecurity and Infrastructure Security Agency-vel (CISA), hogy jelentse az esetet. A NASA nem nyilatkozott a témában, de egy rendszermérnök szerint az adatfolyam eredetileg egy már megszűnt weboldalhoz tartozott. Az adatok valószínűleg nem mutatják a teljes képet az ISS-en történő vizelet-újrahasznosításról, de érdekes információkat nyújtanak az űrhajósok mindennapjairól.

Az űrállomás vécéje része a környezetszabályozó és életfenntartó rendszernek, amelynek célja a fedélzeti körülmények biztonságos fenntartása. Az ECLSS részeként működik a vizeletfeldolgozó egység, amely a hulladékot desztillációval vízzé és sós oldattá választja szét. A NASA nemrégiben egy új egységgel bővítette az ECLSS-t, amely még hatékonyabban vonja ki a vizet az oldatból. Így az ISS fedélzetén visszanyert víz aránya 98 százalékra emelkedett.

Bár az űrhajósok vécézési szokásainak nyomon követése érdekes lehet, fontos megjegyezni, hogy az adatfolyam véletlenül került nyilvánosságra, és a NASA nem szándékosan tette közzé. Az eset rámutat arra, hogy még az űrhajósoknak is lehetnek biztonsági sebezhetőségeik, és fontos, hogy ezeket az eseteket felfedezzék és jelentsék, hogy megfelelő intézkedéseket lehessen tenni.

Forrás: [cikk forrása]

Népszerű bejegyzések