A mesterséges Intelligencia árnyoldala


A mesterséges intelligencia (MI) dilemmája nem a technológiai algoritmusokban rejlik, hanem abban, hogy az emberek hogyan használják rosszul ezeket az eszközöket tájékozatlanságukból vagy félrevezető célokból.


Az információs rendszerek mindig is hatalmi entitások voltak, etikai szabályok nélkül, a közösségi média nem az elsődleges probléma forrása. A globális információhálózat pártatlanságával kapcsolatos félelmek és gyanúk erősödnek, sokan a közösségi hálózatokra próbálják hárítani a felelősséget. Ezért a hírek és források hitelességének megállapítása most már fontosabb, mint valaha.

A MI nyelvi modelleknél elengedhetetlen az emberek megfelelő oktatása és megértése, hogy helyesen használják ezeket az eszközöket. Az MI jogszabályokat nem a kutatási, hanem az alkalmazási szinten kellene megfogalmazni. Az MI körüli viták az akadémiai köröket elhagyva már a politikai arénában is megjelennek, és szükség van olyan személyek bevonására a vitákba, akik megfelelő szakértelemmel rendelkeznek és nem befolyásolja őket az előítélet vagy a tudatlanság.

- A társadalom az MI gyors fejlődésének következményeivel küzd, és vita folyik arról, hogy kizárólag az MI algoritmusait kellene hibáztatni, vagy a figyelmet inkább azokra az emberekre kellene irányítani, akik ezt az eszközt használják. A deepfake-ek és az MI által generált hallucinációk hatása túlmutat a kódsorokon, az emberek képesek ezeket az eszközöket rosszindulatúan felhasználni és manipulálni.


Népszerű bejegyzések