Az oktatás kulcsfontosságú a mesterséges intelligencia hatásának tompításában

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Rishi Sunak szerint az oktatás kulcsfontosságú szerepet játszik a mesterséges intelligencia (AI) munkahelyekre gyakorolt hatásának tompításában. A miniszterelnök az ország első AI biztonsági csúcstalálkozóján elmondta, hogy az oktatási reformok növelni fogják a készségeket, és hosszú távon javítani fogják a gazdaságot. Sunak úgy véli, hogy az AI-t "másodpilótaként" kell tekinteni, amely segíti az embereket a munkában, nem pedig helyettesíti őket. A kormány feladata a képzés javítása lenne, hogy biztosítsa a világszínvonalú oktatási rendszer létrejöttét.

Az új mesterséges intelligencia-eszközök munkahelyi hatása aggodalomra ad okot, de Sunak úgy véli, hogy idővel növelni fogják a termelékenységet és hasznosak lesznek a gazdaság számára. Az AI-t olyan eszközként kell tekinteni, amely segíti az embereket a munkájuk hatékonyabb elvégzésében. Sunak úgy véli, hogy a kormány feladata, hogy biztosítsa a világszínvonalú oktatási rendszer létrejöttét, amely felkészíti az embereket az AI-val való együttműködésre.

A csúcstalálkozón mintegy 28 ország vett részt, köztük az Egyesült Államok és Kína. A szakszervezetek sürgették a szigorúbb intézkedéseket a munkahelyek védelme érdekében, ahogy az AI technológia fejlődik. Sunak kormánya részletezte a terveit egy olyan brit szervvel kapcsolatban, amely a vállalatok által kifejlesztett új AI-modelleket tesztelné a bevezetésük előtt. Az AI Safety Institute nevet viselő szervezet "kiváltságos hozzáférést" kapna a jövőre bevezetésre kerülő új modellekhez. A kormány az Alan Turing Intézettel együttműködve értékelné a lehetséges kockázatokat.

Az Egyesült Államokban Kamala Harris alelnök bejelentette az amerikai AI Safety Institute létrehozását, amely a brit társsal együtt fog működni. Harris asszony felszólított arra, hogy az AI-ra összpontosítsanak, például a diszkriminációra és a dezinformációra, valamint az "egzisztenciális" félelmekre. Joe Biden amerikai elnök is aláírt egy végrehajtási rendeletet, amely az AI kockázatainak kezelését célozza.

A csúcstalálkozó célja az volt, hogy nagyobb együttműködést érjenek el a kutatás terén, hogy az AI technológia fejlődése "emberközpontú, megbízható és felelős" legyen. Sunak úgy véli, hogy az esemény egy sorozat első eseménye lehet, mivel Korea és Franciaország is kifejezte hajlandóságát arra, hogy jövőre további csúcstalálkozóknak adjon otthont. Az eseményen Kína részvétele is bírálatokat váltott ki, de Sunak úgy véli, hogy a vezető AI nemzeteknek részt kell venniük a komoly beszélgetésekben.

Az AI technológia fejlődése komoly kihívások elé állítja a világot. Az oktatás és a képzés kulcsfontosságú szerepet játszik a munkaerő felkészítésében és a készségek fejlesztésében. Az AI Safety Institute és az Alan Turing Intézet fontos szerepet játszhatnak a kockázatok értékelésében és a szabályozás kidolgozásában. Az eseményen résztvevő országok közötti együttműködés és párbeszéd elengedhetetlen ahhoz, hogy az AI technológia fejlődése a társadalom és a gazdaság javát szolgálja.

Népszerű bejegyzések