Őslakosok összefogása a bálnák személyiségi jogaiért


A Csendes-óceáni térség őslakos vezetői egy fontos lépést tettek a bálnák védelme érdekében. Hivatalosan ratifikálták a He Whakaputanga Moana (óceáni nyilatkozat) nevű dokumentumot, amelyben követelik, hogy a bálnákat nyilvánítsák személyekké, és kapjanak meg minden jogot, ami ezzel jár. Ez egy jelentős előrelépés, hiszen a bálnák létfontosságú szerepet töltenek be az óceáni ökoszisztéma egészségében.

Az új-zélandi maori őslakosok királya, Kīngi Tūheitia Pōtatau Te Wherowhero VII hangsúlyozta, hogy ősük dala egyre halkabb, élőhelye pedig veszélyben van, ezért most kell cselekednünk. Új-Zéland korábban már hasonló jogokat biztosított a maorik által spirituális entitásnak tartott Whanganui-folyónak és Taranaki-hegynek, ami azt jelenti, hogy ha ezekben valaki kárt tesz, arra ugyanolyan büntetés szabható ki, mint ha ember ellen követte volna el a károkozást.

A maori király szerint, ha a bálnák is megkapnák ezeket a jogokat, az "védőköpenyként" funkcionálna "kincseink és ősünk, a bálnák számára". A nyilatkozatot a szomszédos Cook-szigetek őslakos törzsfőnöke, Travel Tou Ariki is aláírta, és a vezetők abban reménykednek, hogy a bennszülött ismeretek és a tudományos módszerek ötvözésével még hatékonyabban fel tudnak lépni a bálnák védelmében.

Ariki kiemelte, hogy már nem hunyhatjuk le szemeinket, a bálnák létfontosságú szerepet töltenek be a teljes óceáni ökoszisztémánk egészségében. Hanyatlásuk felborítja az a finom egyensúlyt, ami minden életet fenntart Te Moanában (a tengerben). A nyilatkozatot aláírták továbbá Tonga, Tahiti, Hawaii és a Húsvét-sziget őslakos vezetői is.

A WWF szerint a "nagy bálnák" kategória alá sorolt 13 faj közül hat jelenleg veszélyeztetett vagy sebezhető besorolás alatt áll. Ezért rendkívül fontos, hogy az őslakos közösségek összefogva lépjenek fel a bálnák védelme érdekében. Csak közös erőfeszítésekkel tudjuk megőrizni ezt a csodálatos tengeri emlősfajt és az általuk fenntartott ökológiai egyensúlyt.

Népszerű bejegyzések