Az arcodra van írva, kire szavazol

Egy új, szakmailag lektorált tanulmány szerint az arcfelismerő technológia pusztán az arcunk alapján pontosan meg tudja állapítani politikai hovatartozásunkat. A Stanford Egyetem Üzleti Iskolájának kutatói által végzett kísérletben 591 résztvevővel töltettek ki egy politikai kérdőívet, amely betekintést nyújtott politikai nézeteikbe. Ezután ugyanezen résztvevőket a kutatók mesterséges intelligencia algoritmusával szkennelték be, amely megpróbálta felmérni, hol helyezkednek el a politikai spektrumon.

Az algoritmus általában nagy pontossággal meg tudta állapítani a személyek politikai orientációját, még akkor is, ha az életkortól, nemtől és etnikai hovatartozástól függetlenítve voltak az adatok. Ez arra utal, hogy összefüggés van a politikai beállítottság és az öröklött arcjellemzők között, amelyeket az egyén nagyrészt nem tud kontrollálni. A pontosság még magasabb volt, amikor az algoritmusnak hozzáférése volt a résztvevők életkorához, neméhez és etnikai hovatartozásához is.

Liberálisok vs. konzervatívok: eltérő arcmorfológia?

A kísérlet előtt a kutatók tanulmányozták a "leginkább liberális és leginkább konzervatív férfiak és nők átlagos arcvonalai közötti különbségeket", és ezt integrálták elemzésükbe. Eszerint a liberálisoknak és a konzervatívoknak markánsan eltérő az arcmorfológiája. Bár ez elsőre meglepően hangozhat, a kutatók szerint a fizikai megjelenéssel kapcsolatos társadalmi elvárások befolyásolhatják a személyiség fejlődését. Az önbeteljesítő jóslat hatás szerint azokat az embereket, akikről úgy vélik, hogy rendelkeznek egy bizonyos tulajdonsággal, ennek megfelelően kezelik; ők internalizálják ezeket a tulajdonításokat; és idővel olyan viselkedést tanúsíthatnak, amely összhangban van mások róluk alkotott percepcióival.

Arcfelismerés a politikai célzásban

Miután a kutatók megállapították az állítólagos korrelációt a specifikus arcmorfológiák és a politikai orientációk között, létrehozhattak egy olyan arcadatbázist, amely ezekbe a különálló kategóriákba esik, és tesztelhették arcfelismerő algoritmusukat, hogy megnézzék, pontosan meg tudja-e jósolni, mely arcok korrelálnak bizonyos politikai orientációkkal. Állításuk szerint működött.

A kutatók szerint eredményeik azt sugallják, hogy a széles körben elterjedt biometrikus megfigyelési technológiák fenyegetőbbek, mint korábban gondolták. Különösen az online politikai üzenetek célzása esetében az MI azon képessége, hogy kitalálja egy személy politikai orientációját, nagyon értékes lehet. Ez felveti az adatvédelem és a magánélet kérdéseit az arcfelismerő technológiák használatával kapcsolatban.

(Eredeti cikk: gizmodo.com)


Népszerű bejegyzések