Így buktatja le az AI az illegális olajkereskedelmet


A mesterséges intelligencia (AI) segítségével műholdfelvételek elemzésével könnyebben felderíthetővé válnak az olyan sötét hajók mozgásai, amelyek azonosító transzpondereiket kikapcsolva csempésznek olajat és egyéb rakományt a szankciókkal sújtott országokból, mint Oroszország, Irán, Venezuela és Észak-Korea. Az ilyen hajók közötti rejtett rakományátadások száma jelentősen megnőtt, amióta az Európai Unió betiltotta az orosz nyersolaj importját Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziója nyomán.

A G7 országok döntése ellenére, miszerint maximalizálják az orosz olajszállítmányok árát, sok hajótulajdonos talált kiskapukat a szankciók kijátszására. Például kikapcsolják a hajók automatikus azonosító rendszereit (AIS), így "sötét hajókká" válnak, amelyek nyomon követése hagyományos eszközökkel szinte lehetetlen. Egy másik trükk a "spoofing", amikor hamis AIS adatokat közvetítenek, hogy elrejtsék a hajó valódi tartózkodási helyét és útvonalát.

Műholdak és AI a sötét flották ellen

A mesterséges intelligencia azonban új lehetőségeket nyit a rejtőzködő hajók leleplezésére. A műholdfelvételeket elemző AI modellek képesek felismerni a nyílt tengeren folyó rakodási műveleteket, és összekapcsolni a sötét hajók mozgását a szankcionált országok kikötőivel. Ezzel átláthatóbbá válnak az illegális olajszállítmányok útvonalai, és könnyebben felderíthetők a szankciók megsértői.

Az AI használata a műholdfelvételek kiértékelésében forradalmasíthatja a tengeri felderítést és a szankciók betartatását. A technológia fejlődésével egyre nehezebb lesz elbújni a szemek elől, legyen szó árucikkek csempészetéről vagy a nemzetközi jog más módon történő megsértéséről.

(Eredeti cikk: newscientist.com)

Népszerű bejegyzések