Így tanítják a matekot a mesterséges intelligencia celebek - Onlock Learning


A mesterséges intelligencia (MI) egyre nagyobb szerepet játszik az oktatásban, és az Onlock Learning nevű startup ezt a trendet használja ki innovatív módon. Az Onlock Learning rövid, figyelemfelkeltő videókat készít, melyekben MI által generált hírességek tanítanak matematikát, fizikát és mérnöki tudományokat. Ez a megközelítés ötvözi a közösségi média legnépszerűbb tartalmainak jellemzőit az oktatási célú tartalmakkal, így próbálva meg felkelteni a fiatalok érdeklődését a tudományok iránt.

Az Onlock Learning videói villámgyors vágásokkal, aláfestő zenével, feliratokkal és természetesen MI által generált hírességekkel operálnak. Olyan ismert személyiségek digitális másai tűnnek fel a videókban, mint Kim Kardashian, Jordan Peterson, Elon Musk vagy éppen a Télapó. Bár elsőre meghökkentő lehet mondjuk Ariana Grandét logaritmusokról beszélni hallani, a koncepció működni látszik: a csatorna videói millió számra szedik a megtekintéseket.

Az Onlock Learning alapítója, a korábban adatmérnökként és magántanárként is dolgozó Kab szerint a cél az, hogy a közösségi média felületein általában "agyfagyasztó" tartalommal találkozó fiatalok érdeklődését felkeltsék a tudományok iránt. Bár Kab elismeri, hogy a villámgyors, látványos tartalmakkal operáló videók nem helyettesíthetik a hagyományos, elmélyült tanulást, mégis hasznosnak tartja őket, mert felkelthetik az érdeklődést a matematika, fizika és mérnöki tudományok iránt, és kiindulópontot jelenthetnek azok számára, akiket beszippantott a közösségi média.

Az Onlock Learning a jövőben szeretné még jobban kiaknázni a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket. Kab szerint hamarosan olyan videójátékok jelenhetnek meg, melyekben MI által generált karakterekkel folytathatunk valós idejű, összetett témákról szóló beszélgetéseket. Bár egyelőre kérdéses, mennyire lesznek hatékonyak az ilyen új oktatási módszerek, az Onlock Learning mindenképpen fontos kérdést vet fel: ha a fiatalok tanulnak ezekből a tartalmakból, miért nincsenek a nekik szóló oktatási anyagok jobban az igényeikre szabva?

MI celebek a figyelem felkeltéséért

Az Onlock Learning abban egyedülálló, hogy tudatosan használja ki a közösségi média felületein népszerű tartalmak jellemzőit oktatási célokra. A villámgyors vágások, a szöveges feliratok és a meghökkentő, figyelemfelkeltő MI celebek mind azt a célt szolgálják, hogy a nézők érdeklődését felkeltsék és fenntartsák az egyébként száraznak vagy bonyolultnak tűnő témák iránt is.

Úttörő szerep az MI alapú oktatásban

Bár az Onlock Learning megközelítése újszerű és kísérleti jellegű, fontos szerepet tölthet be abban, hogy új utakat nyisson az oktatásban. Ahogy a mesterséges intelligencia fejlődik, várhatóan egyre több lehetőség nyílik majd az olyan interaktív, személyre szabott oktatási tartalmak készítésére, melyek jobban alkalmazkodnak a fiatalabb generációk igényeihez és tanulási szokásaihoz.

Összességében az Onlock Learning egy izgalmas kísérlet arra, hogy a mesterséges intelligencia és a közösségi média eszközeit kombinálva tegye vonzóbbá a tudományos témákat a fiatalok számára. Bár a módszer hatékonysága egyelőre nem bizonyított, mindenképpen elgondolkodtató felvetéseket tartogat a jövő oktatásával kapcsolatban.

(Eredeti cikk: freethink.com)

Népszerű bejegyzések