Japán megépíti a világ legnagyobb víztartályát

Japánban jelenleg nagy erőfeszítéseket tesznek a világ legnagyobb víztartályának megépítésére, de nem azokból az okokból, amelyekre sokan gondolnának. A 2020 elején indult és még mindig folyamatban lévő projekt rendkívül ambiciózus. A legnagyobb víztartály megépítésével Japán a világegyetem egyik legnagyobb rejtélyének megfejtésére törekszik.

A világ legnagyobb víztartályának megépítéséhez Japán egy egész hegyet váj ki a Japán-Alpokban. Ezt a távoli helyet Kamiokának hívják, és itt zajlik az építkezés. A projekt egyedülálló a maga nemében, és komoly tudományos áttörést jelenthet a részecskefizika területén.

Egy hegy kivájása nem könnyű feladat

Egy hegy kivájása nyilvánvalóan nem könnyű feladat. Japán eddig közel egymilliárd dollárt költött a projektre, és még 3 év van hátra a befejezésig. A kivájás egy hatalmas henger építésével kezdődött a hegy belsejében, amely obszervatóriumként szolgál. A henger a csúcs alatt 681 méterrel található, 88 méter magas és 69 méter széles. Ez azt jelenti, hogy a henger elég nagy ahhoz, hogy befogadjon egy teljes Boeing 747-es repülőgépet.

Ezenkívül a lyukat 260 millió liter vízzel is megtöltik, hogy a megfigyelések tisztábbak legyenek, és ne legyenek külső zavaró tényezők. A projekt célja az atomi mozgások, különösen a neutrínók megfigyelése és észlelése.

Mi a neutrínó, és miért fontos a megfigyelése?

A neutrínók szubatomi részecskék, amelyeknek szinte nulla a tömegük, és képesek a fénysebességhez közeli sebességgel mozogni. Bár másodpercenként 100 billió neutrínó halad át a testünkön, lehetetlen látni vagy észlelni őket. Akkor hogyan segít ez a projekt abban, hogy megtegyük a lehetetlent?

Amikor a neutrínók kölcsönhatásba lépnek egy másik részecskével, időnként fénysebességgel töltik fel azt. Amint a részecske ilyen gyorssá válik, Cserenkov-sugárzást bocsát ki, amelyet a tudósok közvetlenül megfigyelhetnek. A projekt 40 000 fotodetektor építését foglalja magában, amelyek a Cserenkov-sugárzás nyomait fogják észlelni. Ezeknek az észleléseknek a tanulmányozásával a tudósok megpróbálják megválaszolni, hogyan mozog a neutrínó anélkül, hogy kölcsönhatásba lépne az anyaggal. A neutrínók viselkedésének megértése kulcsfontosságú lehet az univerzum működésének megfejtésében.

A felfedezés lehetséges hatásai

Potenciálisan ennek a felfedezésnek megvan a lehetősége arra, hogy megváltoztassa, hogyan figyeljük meg és értjük meg a világegyetemet. Ezen túlmenően jelentősen fejlesztheti a részecskefizika, az orvosi képalkotás, a folyadékdinamika és az információtechnológia gyakorlatát is. A projekt eredményei számos tudományterületen hozhatnak áttörést, és hozzájárulhatnak a technológiai fejlődéshez.

(Eredeti cikk: themindcircle.com)


Népszerű bejegyzések