Így használd az MI-t a Google Sheets-ben


Az EntryPoint AI egyik alapítója, Mark Hennings bemutatja, hogyan lehet mesterséges intelligenciát használni a Google Sheets-ben, ami jelentősen megkönnyítheti és felgyorsíthatja a munkát. A cikkben konkrét példákon keresztül ismerteti, hogyan lehet MI segítségével olyan feladatokat elvégezni, amik eddig nem, vagy csak nehezen voltak megoldhatóak a Google Sheets beépített funkcióival. Az egyik példa egy egyedi, OpenAI Chat nevű függvény használata, amivel figyelemfelkeltő e-mail tárgysorokat lehet generálni egy adott témához. Ehhez mindössze be kell írni a téma leírását egy cellába, a mellette lévő cellában meghívni az OpenAI Chat függvényt a megfelelő paraméterekkel, és az MI pillanatok alatt előállítja a kért tárgysorokat.

Adatok egységesítése és kinyerése MI-vel

A cikk bemutat két további gyakorlati alkalmazást is. Az egyik az adatok egységesítése, amikor egy oszlopban lévő hasonló, de nem teljesen azonos értékeket (pl. "igen", "igaz", "1") kell egységes formátumra hozni (pl. "true" vagy "false"). Ezt a feladatot is nagyban leegyszerűsíti az MI használata, mindössze meg kell adni azt az utasítást, hogy a cellákban lévő értékeket logikai értékekké konvertálja. A másik példa az információk kinyerése strukturálatlan szövegekből, mint amilyenek a termékleírások vagy weboldalak. Itt arra láthatunk példát, hogyan lehet egy mondatból kinyerni egy személy nevét. Rengeteg üzleti felhasználása lehet az ilyen jellegű adatkinyerésnek, amivel strukturált információt kaphatunk nagy mennyiségű szöveges adatból.

Hogyan készítsünk egyedi MI függvényeket?

De hogyan is kell elkészíteni egy ilyen függvényt? Mark elmagyarázza, hogy a titok nyitja az Apps Script, ami lényegében a Google saját JavaScript alapú fejlesztői környezete. Ebben kell definiálni az egyedi függvényt (példánkban OpenAI Chat), aminek három paramétere van: a prompt, ami általában a cella tartalma, egy hőmérséklet érték ami a válasz véletlenszerűségét befolyásolja, és az OpenAI API-hoz szükséges egyéb beállítások. Az Apps Script kódban össze kell állítani egy JSON objektumot ezekkel a paraméterekkel, majd elküldeni egy API kérést az OpenAI felé. A kapott JSON választ feldolgozva megkapjuk a generált szöveget, amit visszaadhatunk a Google Sheets cellájába. Fontos, hogy az API híváshoz szükségünk van egy OpenAI API kulcsra, amit a fiókunkban tudunk elkérni. Ezt a kulcsot bizalmasan kell kezelni, mert lényegében jelszóként funkcionál. Ha megosztjuk másokkal a táblázatunkat, ők is látni fogják ezt a kulcsot, ezért érdemes lehet inkább a saját fiókjukban létrehozni egyet. Az MI használatával nemcsak rengeteg időt spórolhatunk meg a repetitív feladatok automatizálásával, hanem olyan komplex feladatokat is elvégezhetünk pillanatok alatt, amikkel korábban hosszasan kellett volna bajlódnunk. A Google Sheets és az OpenAI együttes használatával gyakorlatilag bárki a rendelkezésére állnak ezek a fejlett képességek, csak egy kis JavaScript tudásra és kreativitásra van szükség. Ráadásul a generatív MI modellek folyamatosan fejlődnek, így egyre több területen nyílnak majd új lehetőségek az alkalmazásukra.

Összefoglalás

Összefoglalva, az EntryPoint AI alapítója, Mark Henningst remekül demonstrálta, hogy a mesterséges intelligencia integráció a Google Sheets-be hatalmas lehetőségeket nyit meg a felhasználók számára. Az egyedi OpenAI Chat függvény használatával pillanatok alatt generálhatunk kreatív e-mail tárgysorokat, egységesíthetünk adatokat és kinyerhetünk információt strukturálatlan szövegekből. Mindez az Apps Script és egy OpenAI API kulcs segítségével valósítható meg. 

(Eredeti cikk: youtube.com)

Népszerű bejegyzések