Önjáró tankok: a jövő háborúinak kulcsa?


A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) nemrég tesztelte azt az autonóm tankot, amely segíthet megóvni a katonák életét - és még több önvezető katonai jármű van a láthatáron. Ez a fejlesztés egy újabb jelentős lépés az automatizált hadviselés irányába, és ha ezek a járművek megfelelően teljesítenek a harctéren, a technológia a civil életben is egyre szélesebb körben terjedhet el. A tankok már több mint 100 éve fontos szerepet játszanak az amerikai hadseregben, hatalmas tűzerejüknek és páncélzatuknak köszönhetően. Ugyanakkor minden egyes bevetés kockázatot jelent a tankokban helyet foglaló katonák életére. Sőt, egyes bizonyítékok szerint már magának a tanknak az elsütése is okozhat agykárosodást a benne ülőknél, ami kognitív és mentális problémákhoz vezethet.

Az autonóm tank fejlesztésének kihívásai és első tesztjei

A DARPA 2020-ban indította el a Robotic Autonomy in Complex Environments with Resiliency (RACER) programot, amelynek célja olyan algoritmusok kifejlesztése, amelyek képesek irányítani a tankokat és más terepjáró katonai járműveket. 2023 márciusában lezajlottak az első tesztek ezekkel az algoritmusokkal felszerelt járművekkel (RFV - RACER Fleet Vehicles), amelyek komolyabb négykerekű terepjárókra emlékeztetnek. Most pedig elkezdődtek egy nagyobb, tankszerű jármű, a "RACER Heavy Platform" (RHP) tesztjei is. Az első tesztek 2023 végén zajlottak le texasi katonai gyakorlóterületeken, amelyek során a járművek több mint 30 mérföldet tettek meg autonóm útvonalon. Ez lehetőséget adott a DARPA kutatóinak, hogy érzékelési adatokat gyűjtsenek, teszteljék a RACER algoritmusokat egy új járműben, és felmérjék az RHP mozgékonyságát összetett terepen. Az RHP ugyan a maga 12 tonnás tömegével és 6 méteres hosszával kisebbnek számít egy hagyományos amerikai katonai tankhoz képest, de a DARPA szerint mérete hasonló a fejlesztés alatt álló autonóm harci járművekéhez. A tervek szerint 2024-ben folytatódnak a tesztek és fejlesztések, az év vége előtt még két újabb terepkísérletre kerül sor.

Egyéb autonóm katonai járművek a láthatáron

A tankok mellett a hadsereg más járműveket is automatizálni kíván. A RACER a földi járművekre fókuszál, míg a szintén DARPA által támogatott ACE program egy mesterséges intelligencia által irányított vadászpilóta kifejlesztésén dolgozik. A Manta Ray program pedig egy autonóm víz alatti drónt fejleszt felderítési célokra - ennek a teljes méretű prototípusa 2024 februárjában és márciusában végezte el első víz alatti tesztjeit a kaliforniai partoknál. Az Egyesült Államok hadserege és a Védelmi Innovációs Egység (DIU) 2024 áprilisában közösen indították el a Ground Vehicle Autonomous Pathways (GVAP) projektet, amely keretében 8 magáncéggel működnek együtt katonai járművek önvezető szoftverének kifejlesztésén. Kevin O'Brien, a DIU autonómia portfóliójának technikai igazgatója hangsúlyozta, hogy a magánszektorban az elmúlt két évtizedben forradalmi változások mentek végbe a pilóta nélküli földi járművek technikáiban és képességeiben, és alig várják, hogy ezeket az érett technológiákat a hadseregen belül is bevezethessék. Mindezek a fejlesztések azt mutatják, hogy gőzerővel halad az autonóm katonai járművek fejlesztése, amelyek hamarosan nemcsak a harcmezőn válthatják ki a hús-vér katonákat, hanem az ilyen technológiák a civil életben is egyre szélesebb körben jelenhetnek meg. 

(Eredeti cikk: freethink.com)

Népszerű bejegyzések