A középiskolai fotód elárulhatja életed hosszát


Egy új tanulmány szerint a középiskolai évkönyv fotója alapján megjósolható lehet az élettartam. A kutatók azt találták, hogy a kevésbé vonzónak ítélt emberek kissé nagyobb valószínűséggel élnek rövidebb ideig. Ez az eredmény rávilágít a külső megjelenés és az egészség közötti összetett kapcsolatra, ami fontos következményekkel járhat a közegészségügy területén.

Az Egyesült Államokban végzett vizsgálat során az 1950-es évek végén érettségizett több ezer tinédzser sorsát elemezték. A cél az volt, hogy közelebbről megvizsgálják a külső megjelenés és a halálozási kockázat közötti esetleges összefüggéseket.

A vonzerő és az egészség kapcsolata

Korábbi kutatások már kimutattak összefüggéseket az immunrendszer működése és a vonzerő között. Az evolúciós pszichológia szerint a vonzónak tartott arcvonások gyakran az egészséges gének jelenlétére utalnak, ami magyarázhatja ezt a kapcsolatot. Azonban eddig kevés bizonyíték volt arra, hogy a vonzóbbnak ítélt emberek valóban hosszabb ideig élnének.

Connor Sheehan, az Arizonai Állami Egyetem társadalomtudósa és Daniel Hamermesh, a Texasi Egyetem közgazdásza ezt a kérdést vizsgálta meg közelebbről. Tanulmányukban kiemelik, hogy "keveset tudunk az arcvonzerő és a hosszú élettartam közötti összefüggésről, pedig a vonzerő az alapvető egészségi állapotot tükrözheti, és rendszeresen befolyásolja a kritikus társadalmi rétegződési folyamatokat".

A kutatás módszertana

A kutatók a Wisconsin Longitudinal Study keretében 1957-ben készült 8386 érettségi fotót elemeztek. Egy független, 12 fős zsűri (6 férfi és 6 nő) értékelte a képeken szereplők vonzerejét. Az eredmények alapján hat kategóriába sorolták a résztvevőket a legvonzóbbtól a legkevésbé vonzóig.

Ezután a Nemzeti Halálozási Index segítségével 2022-ig követték nyomon a csoportban bekövetkezett haláleseteket. Ekkorra a résztvevők már a 80-as éveik elején jártak. A vizsgálati időszak végére a minta közel 43 százaléka elhunyt.

Meglepő eredmények

Az eredmények azt mutatták, hogy a legkevésbé vonzó hatodba sorolt személyek 16,8 százalékkal nagyobb valószínűséggel hunytak el, mint a középső négy hatodba tartozók. Ez az eredmény statisztikailag szignifikáns, ami arra utal, hogy nem véletlen egybeesésről van szó. Érdekes módon azonban nem volt jelentős különbség a halálozási arányban a középső négy hatod és a legvonzóbbnak ítélt hatod között.

Sheehan és Hamermesh kiemelik: "Általánosságban azt találtuk, hogy azok, akiknek arcvonzerejét a legkevésbé vonzó hatodba sorolták, magasabb halálozási kockázattal rendelkeztek életük során, összehasonlítva az átlagos vagy magas értékelést kapottakkal. Fontos megjegyezni, hogy nem találtunk jelentős előnyt a hosszú élettartam tekintetében azoknál, akiket magas vonzerővel értékeltek az átlaghoz képest."

Az összefüggések magyarázata

A kutatók figyelembe vették olyan tényezőket is, mint az iskolázottság és a jövedelem, ami némileg csökkentette a különbségek jelentőségét. Az egészségi állapot bizonyult a legbefolyásosabb változónak. Ez arra utal, hogy bizonyos esetekben a rossz egészségi állapot és az ennek következtében kevésbé vonzó megjelenés együttesen játszhat szerepet.

Fontos megjegyezni, hogy az adatok önmagukban nem elegendőek a közvetlen ok-okozati összefüggés bizonyítására. A tanulmány korlátai közé tartozik, hogy csak egy földrajzi területre fókuszált, és a kutatók elismerik, hogy az összefüggés pontos okai továbbra is tisztázatlanok.

A kutatás jelentősége és jövőbeli irányok

Bár az eredmények önmagukban érdekesek, igazi jelentőségük a közegészségügy szempontjából mutatkozik meg. Sheehan és Hamermesh hangsúlyozzák további kutatások szükségességét, amelyek mélyebben feltárják az egészség, a betegségek és az objektíven mérhető külső jelek közötti kapcsolatokat egy életen át.

"A társadalomtudósoknak fel kell tárniuk, hogyan befolyásolhatja a vonzerő azokat a folyamatokat, amelyek hozzájárulhatnak az egészséggel és a hosszú élettartammal való kapcsolatához" - írják a szerzők. Ez a megközelítés új perspektívákat nyithat meg az egészségügyi prevenció és a személyre szabott orvoslás területén.

Következtetések és jövőbeli kutatási irányok

A tanulmány eredményei rávilágítanak arra, hogy a külső megjelenés és az egészség közötti kapcsolat összetettebb, mint korábban gondoltuk. Bár a kutatás nem ad végleges válaszokat, fontos kiindulópontot jelent további vizsgálatokhoz. A jövőben érdemes lehet olyan longitudinális kutatásokat végezni, amelyek figyelembe veszik a vonzerő változását az életkor előrehaladtával, valamint az életmódbeli és környezeti tényezők hatását is.

Összességében ez a kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a külső megjelenés és az egészség közötti kapcsolat mélyebb megértése hozzájárulhat az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentéséhez és a célzottabb prevenciós stratégiák kidolgozásához. Az eredmények potenciálisan új utat nyithatnak az orvosi diagnosztika és a személyre szabott egészségügyi tanácsadás területén, ahol a külső jegyek alaposabb megfigyelése kiegészítheti a hagyományos vizsgálati módszereket.

Eredeti cikk: sciencealert.com

Népszerű bejegyzések