2011. április 29.

TV-sorozatok automatikus keresése és letöltése

Aki nem tudja kivárni, amíg a hazai tévék műsorára kerül egy-egy sikersorozat, a külföldi sugárzás után pár órával már megtalálhatja az interneten az új epizódokat. A TVTrigger program a keresést és letöltést is elvégzi helyettünk, nekünk már csak a pattogatott kukoricáról  kell gondoskodnunk.

Annak ellenére, hogy szűnni nem akaró szerzői jogvédő és rendőrségi akciók próbálják megakadályozni a torrenteken keresztüli fájlcserét, a filmek és tévésorozatok letöltése mindennapos tevékenység. Ráadásul a sorozatok sokkal hamarabb a világhálóra kerülnek, mint a mozifilmek, mert csak fel kell venni a tévéből az adást és digitalizálni.

Egy-egy epizód megtalálásához esetenként több torrent oldalt is végig kell keresni és persze azt is számon kell tartani, mikor kerül adásba a sorozat. A feladat első részét speciális torrent keresőkkel lehet elvégezni, ezekről például itt  ( http://clicky.me/4jIY )találhatunk egy terjedelmes listát. Arról pedig, hogy mikor vetítik kedvenc sorozatunkat, legegyszerűbben a MyEpisodes ( http://www.myepisodes.com) oldalon tájékozódhatunk.

Aki azonban kényelmesebb annak az ingyenes TVTrigger (http://www.8yseven.com/TVTrigger/home.aspx) programot kell letöltenie. Az alkalmazás egy speciális torrent kliens, ami megkeresi, letölti és rendszerezi a tévésorozatokat. Egy elegáns és könnyen kezelhető felületen lehet beállítani, hogy milyen sorozatokra vagyunk kíváncsiak. Jelenleg több mint 300 sorozatról olvashatunk információkat, így arra is használható az alkalmazás, hogy műfajok szerint új sorozatokat fedezzünk fel. A beállításoknál megadhatjuk, hogy az adott sorozatnak melyik szezonjára vagyunk kíváncsiak, illetve most éppen hányadik epizódnál tartunk. A program az előre beállított torrent oldalakon kívül az általunk megadottakon is tud keresni. Amikor minden minket érdeklő sorozat adatait megadtunk, már csak várni kell, hogy felkerüljön az internetre az új rész. Erről azonnal kapunk egy figyelmeztetést és rövid időn belül már a gépünkön is lesz a legújabb epizód.

A Windows alatt használható program rendkívül kényelemes megoldást kínál azoknak a  rajongóknak, akik egyszerre több sorozat eseményeit is nyomon szeretnék követni.

2011. április 27.

Valós idejű katasztrófa-térkép

A közelmúlt tragikus eseményei bebizonyították, milyen kicsi a bolygónk. Egy méltánytalanul kevéssé ismert magyar internetes oldalon a történésekkel egy időben megtudhatjuk, hol és milyen katasztrófa történik a Földön.

Szökőártól vagy tornádótól nem igazán kell tartanunk, földrengés, nukleáris baleset vagy szélvihar azonban hazánkban is előfordulhat, így mindenkinek hasznos és érdekes lehet az RSOE (Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület) által üzemeltetett AlertMap (http://hisz.rsoe.hu/alertmap/index2.php).  A Goole Maps-re alapozott térképen valós idejű képet láthatunk a Földön bárhol előforduló katasztrofális balesetekről, rendkívüli időjárási helyzetekről, járványkitörésekről. Előre jelezni ez a rendszer sem képes, azonban sokszor a következmények enyhítésehez, további hatások megelőzéséhez rendkívül hasznos lehet. 

Az AlertMap célja minden olyan eseménynek a monitorozása és dokumentálása, ami katasztrófát vagy vészhelyzetet idézhet elő a Földön. Ehhez 600 online forrást figyelnek és ezek alapján hozzák létre a rendkívüli eseményeket jelző színes ikonokkal teletűzdelt világtérképet. A szolgálatatás 50 különféle vészhelyzetet figyel és jelenít meg. Egy vészjelző ikonra kattintva, részletes adatokat kapunk a helyszínről, az eset súlyosságáról és a pillanatnyi állapotról. Az események előrehaladtával, az információk bővülésekor ezeket az oldalakt azonnal  frissítik. 

A világ minden tájáról érkező adatok közül a magas megbízhatóságú szervezetektől származó információk automatikusan felkerülnek az AlertMap-re. Így például azonnal a térképre kerülnek a U.S. Geological Survey (USA földtani felügyelete) által közölt földrengési, a WHO (ENSZ Egészségügyi Világszervezete) járványügyi  és az International Volcano Research Centre (Nemzetközi Vulkánkutató Központ) vulkánkitörési adatai. Ezek a híradások kibocsátásuk után öt percen belül megjelennek a térképen. A kisebb súlyú eseményeket előzetes ellenőrzés után kézzel viszik be a rendszerbe. 
A térkép minden részét ki lehet nagyítani, de vannak előre definiált nézetek is, amik egy-egy földrész rendkívüli eseményeit mutatják. Ezek a kiemelések jelenleg egy új elemmel is bővültek, a Japan Disaster Region a távol-keleti földrengés, szökőár és nukleáris baleset területére viszi a látogatókat.
A katasztrófákról nemcsak a térképről értesülhetünk, hanem fel lehet iratkozni egy hírlevélre is, ami az események térképre kerülésekor elektromos levélben küldi el a fontosabb adatokat és leírást. 

2011. április 14.

Bukott angyalok Londonban (videó)

Egyesek szerint az angyalok közöttünk járnak, csak éppen nem láthatjuk őket. Egy, a legmodernebb technikát felhasználó reklámkampányban azonban lelepleződtek az égi teremtmények.

Az Axe legújabb termékének, a Lynx Excite-nak reklámozására a kiterjesztett valóságot (AR, augmented reality) vette igénybe és megmutatta hogyan zuhannak a földre az angyalok. A rendhagyó és nagyszabású kampány helyszínéül a londoni Victoria vasútállomást választották.

Az állomás közepén egy földre ragasztott matrica jelezte, hogy ezen a ponton fognak földet érni az angyalok. A szárnyas lényeket a valóságban nem lehetett látni, azonban a pályaudvar oldalfalán, egy hatalmas kivetítőn már a kiterjesztett valóságot láthatták az utazók. Így a matrica környékén sétálók a kijelzőt figyelve nemcsak saját magukat láthatták, hanem az igazán valóságosnak tűnő angyalt is.
A különleges esemény rendkívül nagy sikert aratott és amint ezt a mellékelt videón is látszik, sokan megpróbáltak közelebbi kapcsolatba kerülni a földre zuhanó szexi angyallal.

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...