Inkognitó mód: Átláthatóbb lesz a Google adatkezelése


A Google nemrég egy fontos megállapodást kötött egy keresetet követően, amely szerint a vállalat töröl majd milliárd adatrekordot, amelyet az úgynevezett "inkognitó" böngészési módban gyűjtött be felhasználóitól. Ez egy fontos lépés a technológiai cégek adatgyűjtési gyakorlatának átláthatóbbá tétele felé.

A pert eredetileg 2020-ban nyújtották be a Google ellen, és azzal vádolták a vállalatot, hogy félrevezette a felhasználókat a "inkognitó" mód valódi természetével kapcsolatban. A felhasználók azt hitték, hogy ebben a módban a böngészési előzményeik nem kerülnek rögzítésre, de a valóságban a Google mégis gyűjtötte ezeket az adatokat.

A megállapodás értelmében a Google köteles lesz törölni a "milliárd adatrekordot", amely a felhasználók privát böngészési tevékenységét rögzítette. Emellett a jövőben a vállalat pontosabban fogja tájékoztatni a felhasználókat arról, hogy milyen adatokat gyűjt az "inkognitó" módban történő böngészés során.

Érdekes, hogy a megállapodás nem ír elő pénzbeli kártérítést a felhasználók számára. Ehelyett a Google vállalta, hogy a következő 5 évben lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy harmadik féltől származó sütiket blokkolják a privát böngészés során. Emellett a vállalat már el is kezdte a szükséges változtatásokat a szolgáltatásain.

Ez a megállapodás fontos lépés a felhasználói adatvédelem erősítése felé, és reméljük, hogy más technológiai óriáscégek is hasonló lépéseket fognak tenni a jövőben. A felhasználók jogos elvárása, hogy a digitális szolgáltatások, amelyeket használnak, valóban tiszteletben tartsák a magánszféra védelmét.

Népszerű bejegyzések