Ritka gének és balkezesség


Egy új tanulmány érdekes kapcsolatot fedezett fel a ritka genetikai variánsok és a balkezesség között. A kutatók a Max Planck Pszicholingvisztikai Intézetből több mint 350 000 ember genetikai adatait elemezték, és arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos gének ritka változatai befolyásolhatják a balkezesség kialakulását.

Bár a természetben gyakran találkozunk tükörképszerű formákkal, például a molekulák királis szerkezetével vagy a DNS jobbra csavarodó szerkezetével, a bal- és jobbkezesség aránya meglehetősen aszimmetrikus. Csupán a népesség körülbelül 10%-a balkezes, ami viszonylag állandó arány a történelem során és a kontinensek között.

A kutatók szerint a balkezesség öröklődik, a gének szerepe pedig egyre inkább előtérbe kerül. Korábbi vizsgálatok már azonosítottak néhány olyan gént, amely összefüggésbe hozható a balkezességgel. Ebben az új tanulmányban a ritka genetikai variánsok hatását vizsgálták.

Kiderült, hogy a balkezesek 2,7-szer nagyobb valószínűséggel hordoznak ritka variánsokat a TUBB4B génben, amely a mikrotubulusok felépítésében játszik szerepet. A mikrotubulusok a sejtvázat alkotják, és fontosak az idegsejtek fejlődésében, mozgásában és plaszticitásában. Elképzelhető, hogy ezek a ritka variánsok hozzájárulhatnak a bal-jobb agyfélteke aszimmetriájának kialakulásához a fejlődés korai szakaszában.

Emellett a kutatók kapcsolatot találtak a balkezesség és az autizmussal összefüggésbe hozott DSCAM és FOXP1 gének ritka variánsai között is. Bár a legtöbb balkezes ember nem szenved autizmustól, elképzelhető, hogy ezek a génváltozatok szerepet játszhatnak a bal-jobb agyfélteke aszimmetriájának kialakulásában.

A tanulmány rávilágít arra, hogy a ritka genetikai variánsok fontos szerepet játszhatnak a balkezesség kialakulásában. A kutatók szerint további, nagyobb léptékű vizsgálatok valószínűleg még több gént fognak azonosítani, amelyek befolyásolhatják a kézpreferencia kialakulását.

Népszerű bejegyzések