Így maradnak tovább frissek a gyümölcseid


Mindannyian tudjuk, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása rendkívül előnyös az egészségünkre nézve, azonban hajlamosak vagyunk túl sokat vásárolni belőlük, ami miatt gyakran megromlanak, mielőtt elfogyasztanánk őket. A friss élelmiszerek helyes tárolása kulcsfontosságú a tápanyagtartalom megőrzése és az ételmérgezések elkerülése szempontjából. A betakarítás után a növények folytatják biológiai folyamataikat, beleértve a légzést, amely során a tárolt szénhidrátokból, fehérjékből és zsírokból energiát nyernek, miközben szén-dioxidot és vízpárát bocsátanak ki. Ez a folyamat felgyorsítja a romlást, ezért fontos a megfelelő tárolási módszerek alkalmazása. A friss termékek könnyen megromlanak különféle mikroorganizmusok, köztük ártalmatlan és kórokozó baktériumok miatt is. Az egyszerű hűtőbe helyezés nem oldja meg a problémát, mivel a különböző növények eltérően reagálnak a tárolási körülményekre.

A frissesség és a minőség a termőföldön kezdődik

A termelők mindig arra törekednek, hogy a termést optimális állapotban takarítsák be, de a betakarítás előtti és utáni tényezők egyaránt befolyásolják a frissességet és a minőséget, még azelőtt, hogy megvásárolnánk a terméket. A betakarítás előtti tényezők közé tartoznak az éghajlati viszonyok, a talaj típusa és a vízellátás, míg a betakarítás utáni tényezők közé sorolhatjuk a mosást, a tisztítást, a szállítást, a feldolgozást, a csomagolást és a tárolást. Vásárlóként nem tudjuk közvetlenül befolyásolni ezeket a tényezőket, de odafigyelhetünk azokra a dolgokra, amelyek hatással lehetnek a termékre, miután hazavisszük. Az egyik legfontosabb dolog, amire érdemes odafigyelni, a zúzódott, sérült vagy károsodott termék. A sérült bőrön keresztül gyorsabban távozik a nedvesség, ami felgyorsítja a romlást és a tápanyagok elvesztését, valamint könnyebben bejuthatnak a mikroorganizmusok.

Mosni vagy nem mosni?

Tárolás előtt nem szükséges megmosni a zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen a legtöbbjüket már a kereskedelmi forgalomba kerülés előtt megmossák. Sőt, ha megmossuk és nem tudjuk teljesen megszárítani, a hűtőben a többletnedvesség felgyorsíthatja a romlást. Ugyanakkor fontos, hogy felhasználás előtt megmossuk a termékeket a szennyeződések és a kórokozók eltávolítása érdekében. A közösségi médiában terjedő tippek ellenére ne használjunk ecetet a mosóvízben, mivel a tanulmányok szerint az ecetnek nincs hatása a mikrobiális terhelés csökkentésére a friss termékeken. Hasonlóképpen, ne használjunk szódabikarbónát sem. Bár vannak bizonyítékok arra, hogy a szódabikarbóna eltávolíthatja a növényvédő szerek maradványait egyes termékek felületéről, otthon nem ajánlott az alkalmazása. Egyszerűen használjunk csapvizet a mosáshoz.

Tárolási tippek különböző zöldségekhez és gyümölcsökhöz

A megfelelő csomagolás és tárolási hely kiválasztása kulcsfontosságú a nedvességvesztés, a romlás és az érés szabályozása szempontjából. A három fő tárolási lehetőség a pulton, a hűtőszekrényben vagy egy "hűvös, száraz és sötét helyen", például a kamrában való tárolás. A banán, a hagyma, a fokhagyma, a burgonya, az édesburgonya és az egész tök jobban eltartható egy sötét kamrában vagy szekrényben. Ne tároljuk együtt a burgonyát és a hagymát, mert a hagyma által kibocsátott etilén gáz gyorsabban megromlatja a burgonyát, míg a burgonya magas nedvességtartalma tönkreteszi a hagymát. Az alma, a körte, az avokádó és a banán együtt tárolása sem ajánlott, mivel ezek a gyümölcsök érés közben etilén gázt bocsátanak ki, ami a környezetükben lévő gyümölcsök gyorsabb érését (és esetleges romlását) okozza. Ez alól kivételt képez, ha szeretnénk gyorsabban megérlelni a gyümölcseinket. A leveles zöldségek, a sárgarépa, az uborka, a karfiol és a brokkoli a hűtőszekrény alacsony páratartalmú rekeszében (zöldségtartó) érzi jól magát. Perforált műanyag zacskókba tehetjük őket, hogy megőrizzük a nedvességet, de fenntartsuk a légáramlást. Ne tegyük őket teljesen zárt zacskókba, mert ez lelassíthatja az érést, miközben szén-dioxidot zár magába, ami romláshoz és kellemetlen szagokhoz vezethet. Egyes gyümölcsök, például az alma és a citrusfélék, mint a narancs, hosszabb ideig frissen maradnak a hűtőben (zöldségtartó rekeszben), bár rövid ideig szobahőmérsékleten is tárolhatók. A görögdinnyét azonban ne tároljuk túl sokáig a hűtőben, mert három napnál hosszabb hűtés esetén elveszíti ízét és mély piros színét. A legtöbb fűszernövény és néhány levélzöldség, például a zeller, a újhagyma és a spárga, száruknál fogva vízbe állítva tartható ropogósan. Jól szellőző helyen, közvetlen napfénytől távol tároljuk őket, hogy ne melegedjenek fel és ne hervadjanak el túlságosan.

Kísérletezés otthon a legjobb tárolási módszerek megtalálásához

Ne vásároljunk túl sokat, lehetőleg csak kis mennyiségeket vegyünk, hogy ne kelljen aggódnunk a frissen tartásuk miatt. Soha ne vásároljunk zúzódott, sérült vagy károsodott terméket, ha egy napnál tovább szeretnénk eltartani. Ha mégis nagy mennyiséget vásárolunk, például kihasználva egy akciós ajánlatot, fontolja meg a zöldségek "feldolgozását" a tároláshoz. Például a nagyon érett banánból készült banánpüré akár 14 napig is eltartható 4°C-on. A legtöbb zöldség esetében alkalmazhatjuk a fagyasztást, a blansírozást, az erjesztést és a tartósítást is. Érdemes lehet kipróbálni a vákuumcsomagolást is, amely hosszabb ideig frissen tartja a zöldségeket és a bogyós gyümölcsöket. Például a vákuumcsomagolt bab akár 16 hónapig is eláll a hűtőben, míg felbontás nélkül csak körülbelül négy hétig. Tartsunk rendet a hűtőben, hogy könnyen láthatóak legyenek a zöldségek és gyümölcsök, és még frissen elfogyaszthassuk őket. A közösségi média tele van tippekkel és trükkökkel a termékek lehető legjobb tárolásával kapcsolatban. Változtassuk a konyhánkat laboratóriummá, és próbáljunk ki bármilyen tippet, ami felkelti az érdeklődésünket - akár működhet is. A saját termesztésű fűszernövények és mikrozöldségek remek megoldást jelenthetnek azok számára, akiknek van lehetőségük kiskerttel rendelkezni. Így nem kell aggódnunk a frissesség megőrzése vagy a nagy mennyiségű menta egyszerre történő felhasználása miatt. 

  (Eredeti cikk: sciencealert.com)

Népszerű bejegyzések