Fagyasztott zöldség: az egészség titka?


A magas megélhetési költségek egyre inkább befolyásolják, hogyan költjük el a pénzünket, és sokan kénytelenek szűkíteni a heti bevásárlási költségvetést. Az egyik áldozat a friss zöldség és gyümölcs lehet, de szerencsére vannak alternatívák, amelyek segíthetnek abban, hogy továbbra is egészségesen táplálkozzunk.

A fagyasztott és a konzerv zöldségek és gyümölcsök tápértéke

Bár sokan azt gondolják, hogy a friss zöldség és gyümölcs a legtáplálóbb, ez nem feltétlenül igaz. A tápanyagok mennyisége csökkenhet a szállítás és a tárolás során, míg a fagyasztott termékeket közvetlenül a betakarítás után lefagyasztják, így megőrizve a tápanyagokat, például a C- és E-vitamint. A fagyasztás folyamata minimális hatással van az ásványi anyagok, például a kalcium, vas és magnézium szintjére.

A konzerv zöldségek és gyümölcsök szintén olcsóbb alternatívát jelentenek, és a tartósítási eljárásnak köszönhetően nincs szükség további tartósítószerek hozzáadására. Bár a hőérzékeny tápanyagok, például a C-vitamin szintje kissé csökkenhet a friss termékekhez képest, ezt ellensúlyozhatjuk azzal, ha később adjuk hozzá őket az ételekhez.

Fermentált zöldségek és gyümölcsök

A fermentálás során nagyrészt megmaradnak a friss zöldségek és gyümölcsök vitaminjai és ásványi anyagai, sőt, a folyamat akár javíthatja is a tápanyagprofilt azáltal, hogy új tápanyagokat hoz létre, és lehetővé teszi a meglévők könnyebb felszívódását. A fermentált ételek probiotikumokat is tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a bélrendszerre.

Tippek a friss zöldségek és gyümölcsök beszerzéséhez költséghatékonyan

  1. Vásároljon szezonális termékeket, amelyek olcsóbbak, mint az importált áruk.
  2. Ne vesse meg a "csúnya" zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek tápértéke ugyanolyan, mint a tökéletes külsejű termékeké.
  3. Csökkentse az élelmiszerpazarlást a bevásárlás megtervezésével és a maradékok lefagyasztásával.
  4. Használja ki a zöldség- és gyümölcscserék lehetőségét a helyi közösségben vagy online platformokon.
  5. Termesszen saját zöldséget és gyümölcsöt, akár cserépben is, így hosszú távon spórolhat.

A friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása fontos része az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek, de a jelenlegi gazdasági helyzetben érdemes nyitottnak lenni az alternatívákra. A fagyasztott, konzerv és fermentált termékek tápértéke hasonló lehet, és segíthetnek abban, hogy költséghatékonyan jussunk hozzá a szükséges tápanyagokhoz.

Eredeti cikk: sciencealert.com

Népszerű bejegyzések